Wat is civiele techniek?

Civiele techniek is misschien wel de oudste technische discipline. Het gaat over wat er gebouwd wordt in de omgeving en kan worden gedateerd tot de eerste keer dat iemand een dak over zijn of haar hoofd plaatste of een boomstam over een rivier legde om het gemakkelijker te maken om over te steken. Het is dus best veelomvattend! Bij civiele techniek kun je denken aan zaken als wegen, bruggen, grachten, dammen, gebouwen en andere voorzieningen.

Deze techniek vordert snel. Net als onze andere technologieën, gaat civiele technologie mee met de tijd. Specialist Holmatro biedt bijvoorbeeld veel modern toepassingen in deze wereld.

De geschiedenis van civiele techniek

Het is moeilijk om de geschiedenis van het ontstaan en het begin van de civiele techniek te bepalen. De mens gebruikte de oude grotten om in te schuilen en om zichzelf te beschermen tegen het weer en de barre omgeving. Men begon later met de bouw van ander onderdak of maakte aanpassingen in de grot.

Ook zoals eerder vermeldt, deed men dingen zoals een boomstam gebruiken om bijvoorbeeld de rivier over te steken. Dit soort dingen werd destijds als civiele techniek beschouwd. Je kunt stellen dat civiele techniek al onderdeel van het leven is sinds dat mensen bestaan.

Civiele techniek in het dagelijks leven

Civiele techniek speelt een belangrijke rol in het leven van elk mens, hoewel men het belang ervan misschien niet echt in onze dagelijkse routine voelt. De functie van civiele techniek begint al aan het begin van de dag wanneer we douchen, omdat het water wordt geleverd via een watertoevoersysteem met een goed ontworpen netwerk van leidingen.

Het gaat verder met het netwerk van wegen waarop we rijden terwijl we naar school of naar het werk gaan. De bruggen waar we overheen reizen en de grote gebouwen waar we langsrijden en in werken, zijn allemaal ontwikkeld door civiele ingenieurs. Zelfs de elektriciteit hebben we te danken aan civiele techniek.

De toekomst van civiele techniek

Zolang er structuren en voorzieningen zijn die moeten worden ontwikkeld of worden gebouwd, zal er altijd vraag zijn naar civiele techniek. Naarmate de infrastructuur ouder wordt zijn civiel ingenieurs nodig om projecten te beheren, bruggen te herbouwen, wegen te herstellen en dammen te verbeteren. Daar ligt Nederland zijn specialiteit, omdat wij de wereldleider zijn in het bouwen en ontwikkelen van dammen en bruggen. Dat is ook erg belangrijk voor ons, omdat Nederland erg laag ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *