Melkbus kopen voor decoratie of carbid schieten

De melkbus diende vroeger oorspronkelijk om melk in te bewaren en te vervoeren. Als de koeien gemolken werden, goot de boer via een zeef de melk in de bussen. De Melkbussen werden aan de kant van de weg gezet zodat de melkrijder deze kon ophalen en meenemen naar de zuiverfabriek. Tot in de jaren zeventig was de melkbus op de boerderij een alledaags voorwerp.

Helaas had deze manier van melk verzamelen ook minder goede kanten. Zo was de melk op warme dagen vaak al verzuurd bij aankomst in de zuivelfabriek. Ook reisde er geregeld een kat mee die verdronken was in de bus tijdens het snoepen van de melk.

Melkbus als decoratie

De ouderwetse melkbus is vandaag de dag nog steeds een zeer geliefd item, maar niet meer om melk in te bewaren. Melkbussen zijn leuk als decoratie.

Geregeld ziet u bijvoorbeeld paraplubakken en brievenbussen gemaakt van melkbussen.

Diameter melkbus

De melkbussen zijn origineel verkrijgbaar in drie verschillende groottes. Zo heeft u keus uit bussen van 20, 30 of 40 liter.

De doorsnee ofwel diameter van deze bussen zijn 18, 20 en 22 centimeter. Naast dat melkbussen gebruikt worden als decoratie kunnen ze ook goed van pas komen bij het carbidschieten.

Van ijzer naar aluminium

Rond het jaartal 1970 werden de ijzeren melkbussen steeds vaker vervangen door aluminium bussen. Aluminium heeft voor het vervoer van melk vele voordelen ten opzichte van ijzer. Zo maakte de aluminium melkbussen minder lawaai op de platte kar.

Aluminium roest niet en is stukken lichter dan ijzer. Deze aluminium melkbussen zijn nu leuk als decoratie maar absoluut niet geschikt voor het carbidschieten. Daarvoor heeft u echt een stalen bus nodig.

Melkbus met deksel

Als u een melkbus gebruikt als decoratie dan is het natuurlijk leuk als de deksel erbij zit. Voor het carbidschieten is een deksel niet noodzakelijk. Besluit u de deksel te gebruiken dan dient u zich wel aan een aantal veiligheidsvoorschriften te houden.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de deksel van de bus vastzit aan een lang touw. Zo zorgt u ervoor dat de deksel niet in een losgeslagen projectiel veranderd na de knal. Sla ook nooit met een metalen hamer de deksel op de bus.

Dit kan namelijk vonken veroorzaken die het carbid vroegtijdig laat exploderen. Gebruik dus altijd een houten of rubberen hamer. Daarnaast blijft het gebruik van een melkbus met deksel tijdens het carbidschieten toch risico’s behouden.

Als de deksel te vast in de opening geslagen is kan de bus uit elkaar knallen. Gebruik daarom liever geen deksel maar een standaard plastic voetbal, die is voor het carbidschieten perfect.

Welke melkbussen geschikt zijn voor het carbidschieten

Niet iedere melkbus is geschikt om carbid mee te schieten. De bus moet aan een aantal eisen voldoen om er veilig mee te kunnen schieten. De lasnaden moeten bijvoorbeeld geheel in tact zijn en er mogen geen dichtgestopte gaten in de bus zitten.

Controleer de bodem van de melkbus goed door er een aantal keren flink met een hamer tegenaan te slaan. Een roestige melkbus is geen probleem maar deze moet sterk genoeg zijn voor het carbid schieten.

Wilt u meer informatie over het carbid schieten, of bent u op zoek naar een mooie decoratieve melkbus? Kijk dan op melkbussenschop.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *