Hoe onderhoud je een portofoon?

In sommige gevallen is het niet handig om luidkeels met een ander te communiceren en met behulp van een aantal gebaren maar hopen dat de ander je begrijpt. Bijvoorbeeld wanneer je aan het motorrijden bent, in een gezelschap reist in een aantal auto’s of aan het werk bent op een groot evenement.

In dit geval is een portofoon een goede uitkomst. Maar om hier altijd optimaal gebruik van te kunnen maken, is het verstandig om dit handige hulpmiddel goed te onderhouden.

De portofoon reinigen

Wanneer je dagelijks gebruikmaakt van een portofoon, is het zeker aan te raden om deze elke week even schoon te maken. Ook al kan deze gadget wel tegen een stootje, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hardhandig gaat schrobben.

Hierdoor loop je het gevaar dat het vocht in de portofoon terechtkomt en agressief reinigingsmiddel tast alleen maar de binnen- en buitenkant aan. Gebruik in dit geval een stofdoek of een licht vochtig schoonmaakdoekje. Dit moet voldoende zijn om het apparaat vrij te houden van hardnekkige vlekken en stof.

Werk je juist in een omgeving waar er een grote kans is dat er vocht bij de walkietalkie komt? Dan zijn er naast sets en smart- en wifi-portofoons ook waterdichte portofoons verkrijgbaar.

 

Let op tijdens het gebruik

Om de portofoon in goede staat te houden, is het ook belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan in het gebruik. Het gaat vaak automatisch dat je de walkietalkie tussendoor bij de antenne vastpakt, maar vermijd dit en pak het liefst het apparaat zelf vast.

Zo beschadig je de antenne niet en blijft de verbinding optimaal. Natuurlijk moet je ook nooit met de walkietalkie gooien, grote kans dat de portofoon dan in stukjes ligt. Kijk ook altijd goed naar wat voor een portofoon je hebt, zowel merk als type.

Gebruik deze niet in een extra warme of koude omgeving wanneer deze hier niet tegen bestand is. Daarnaast raden wij je aan om altijd opladers en accessoires van hetzelfde merk als de portfoon, of in ieder geval een merk dat past, te gebruiken.

Zo weet je zeker dat de accu opgeladen wordt en de portofoon verder niet beschadigd raakt.

 

Houd de accu fit

Net zoals bij een laptop, kan de accu van de portofoon lui worden als je deze te lang aan de oplader laat zitten. Zorg daarom voor een lange levensduur van de accu van je portofoon en laad niet langer op dan nodig is.

Hoe lang je deze aan de lader moet laten zitten, staat altijd aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Leg de portofoon ook nooit in het directe zonlicht tijdens het laden om oververhitting tegen te gaan.

En verdwijnt de walkietalkie voor een tijdje in de kast? Haal voor de zekerheid de batterij uit de portofoon en bewaar deze in een koele, vochtvrije ruimte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.