Het juiste filament kiezen

Wanneer je aan de slag gaat met een 3D-printer, dan is het natuurlijk van belang dat het filament op orde is. Dit is immers de basis van de eindproducten die uit de printer moeten komen. Het is dan dus ook belangrijk om te weten welke verschillende soorten er zijn en hoe je een keuze tussen de verschillende soorten kunt maken.

Er zijn namelijk allerlei redenen waarom de ene soort op het ene moment werkt en de andere juist op het andere moment. Het is ook niet zo dat er perse één soort is die je altijd kunt gebruiken.

Wat is het?

Wat is het filament eigenlijk? Dit is eigenlijk niets anders dan de plastic draad waarmee je de printer vult. Wat inkt was voor de gewone printers, dat is filament voor 3D-printers. Het wordt gebruikt om het gekozen object mee te printen.

Doordat er verschillende soorten plastic zijn die als filament gebruikt kunnen worden, spreekt het bijna voor zich dat er dus ook verschillende soorten resultaten verwacht mogen worden.

Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom het slim is om het onderscheid tussen de verschillende soorten te kunnen maken. Daarmee kan je altijd de juiste keuze maken.

De soorten

Ook is het handig om een aantal voorbeelden van soorten te kennen. Dat geeft in ieder geval alvast een eerste idee van de mogelijkheden die er liggen als het gaat om het vinden van het juiste filament. Een goed voorbeeld van een plastic dat veel gebruikt wordt is PLA.

Andere voorbeelden zijn ABS en PETG. Er zijn nog meer varianten, maar met deze voorbeelden is in ieder geval alvast een groot deel van de opties afgedekt. Dit zijn immers de soorten die zeer vaak gekozen worden wanneer met een 3D-printer gewerkt wordt. Daarmee kan vrijwel alles worden gedaan wat nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.